Verantwoordelijkheid in eigen proces bijbrengen
Adres
Kindcentrum De Vlindertuin
Rochetstraat 4
3781CZ Voorthuizen
Postadres
Postbus 1
3780 BA Voorthuizen
Tel: 0342-472633
Mail: directie.vt@pcogv.nl
Informatie over Kinderdagopvang en BSO:
klantcontact@pcogv.nl
telefoon 0342-729120 (ma. t/m vr. van 8.00-12.30 uur)
Informatie over Peuteropvang:
info@dolfijnkinderopvang.nl
Openingstijden
Basisschool:
Maandag:
08.30-14.15 uur
Dinsdag:
08.30-14.15 uur
Woensdag:
08.30 – 12.30 uur
Donderdag:
08.30-14.15 uur
Vrijdag:
08.30 – 14.15 uur
groep 1 t/m 4: vanaf 12.00 uur vrij
De deur gaat om 8.20 uur open, om 8.30 beginnen we de dag in de groep.
Kinderdagopvang:
Maandag t/m vrijdag
van 7.30-18.00 uur
LRK-nummer kinderdagopvang:
Door te klikken op het LRK nummer komt u op de site waar alle GGD rapporten staan.
BSO:
Maandag, dinsdag, donderdag, vrijdag van 14.15-18.00 uur
Woensdag van 12.30-18.00 uur
LRK-nummer BSO:
Door te klikken op het LRK nummer komt u op de site waar alle GGD rapporten staan.
Aanmelden
Klik hier voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek en rondleiding! Na het gesprek kunt u zich eventueel officieel aanmelden.
De Vlindertuin heeft een eigentijds onderwijsconcept. Wij bieden passend onderwijs van nu, voor de maatschappij van morgen! Les geven vanuit een positieve benadering en gebruik maken van een activerende en doelgerichte instructie zijn hierin de basis. Ieder kind kan zich op deze manier zo optimaal mogelijk binnen de jaargroep ontwikkelen. Dit gebeurt in een inspirerende leeromgeving met instructieruimtes, stilwerkenplekken en een activiteitenplein met samenwerkplaatsen en keuzehoeken in het hart van het gebouw. Zelfstandig waar het kan, begeleid waar het nodig is en zelfverantwoordelijk voor datgene wat past bij de fase van ontwikkeling van het kind.
We spreken op De Vlindertuin van ‘units’. Unit 1 staat voor de groepen 1 t/m 4, unit 2 voor de groepen 5 en 6 en unit 3 voor 7 en 8. Unit 1 bestaat dit schooljaar uit twee basisgroepen, een met kinderen van groep 1 en 2, de andere met de kinderen van groep 3 en 4.
De dagelijkse praktijk
Elke dag beginnen de kinderen met elkaar, in hun eigen unit, in de basisgroep. In unit 1 luisteren ze samen in de kring naar een Bijbelverhaal, zingen met elkaar en delen met de groep wat ze hebben beleefd. De dagritmekaarten geven de structuur aan van de dag en zijn bij de kinderen bekend. De kinderen van groep 1 en 2 maken een keuze uit de werkjes en hoeken die hen zijn aangeboden en gaan spelen en werken.
In unit 2 en 3 krijgen de kinderen na de dagopening hun eerste instructie of gaan ze zelfstandig werken aan de weektaak. De weektaak maakt dat kinderen leren zelfverantwoordelijk te zijn voor hun eigen leer- en werkproces. Dat begint bij kleine taken in unit 1 tot het plannen, uitvoeren en nakijken van het werk in unit 3.
Het werken aan de taken vindt gedeeltelijk plaats in de basisgroep. Dat kan in de stilwerkenruimte, het instructielokaal of op het activiteitenplein, afhankelijk van de opdracht. De leerkracht en onderwijsassistenten hebben zicht op de kinderen wat zorgt voor een veilig werk-en speelklimaat.
Halverwege de ochtend is het tijd voor buitenspel. Het natuurlijk ingerichte plein biedt de kinderen uitdaging om te bewegen, naast rustige hoekjes om elkaar op te zoeken. De leerkrachten en onderwijsassistenten gaan altijd samen met de kinderen naar buiten.
De lunch gebruiken de kinderen in hun basisgroeplokaal, samen met de juf of meester. Na het eten is er weer tijd voor buitenspel.
’s Middags is er tijd en ruimte om samen te spelen, te knutselen, dingen te leren en te ontdekken over de wereld binnen en buiten de school. Muziek, wereldoriëntatie, creatieve vakken en techniek staan centraal.
Aan het eind van de dag wisselen leerkracht en kinderen met elkaar uit hoe de dag is verlopen. Deze manier van reflecteren passen we ook toe aan het eind van de instructie. Wat was het doel van deze les, heb ik het behaald, hoe heb ik eraan gewerkt? Zo maken we de kinderen bewust van hoe ze gewerkt hebben en wat ze geleerd hebben.
De basisschooltijd is een belangrijke periode in de ontwikkeling van een kind. Ons onderwijsconcept is erop gericht om kinderen te stimuleren, te motiveren en eigen verantwoordelijkheid bij te brengen. Belangrijke vaardigheden om verder te komen in het leven, naast rekenen en taal. Plezier in leren, samenwerken, ontdekken, en omgaan met elkaar zijn minstens zo belangrijk. De Kanjertraining, onderdeel van ons lesprogramma, helpt kinderen zich bewust te worden van hun gedrag en welk effect dat kan hebben op een ander.
Op De Vlindertuin zijn er ook regelmatig activiteiten waar de kinderen samen met kinderen uit een andere unit optrekken. Dat kan een (voor)leesgroepje zijn, een herfstwandeling waarbij de oudste kinderen een groepje met jongere kinderen begeleiden of een viering waar alle kinderen bij zijn betrokken. Deze sociale interactie maakt de onderlinge verbinding sterk, waardoor er een veilige, vertrouwde omgeving ontstaat, waar de kinderen zich prettig voelen. Ze zijn allemaal onderdeel van het geheel van leerlingen en team van De Vlindertuin.
Ons gebouw
Onze nieuwe gebouw heeft een groot dak waaronder alle kinderen van 0 tot 13 zich veilig voelen. In het hart ligt het activiteitenplein, waar de kinderen overdag tijdens de lestijd en en na schooltijd tijdens de naschoolse opvang kunnen spelen en werken.
Ook de kinderen van de kinderdagopvang en peuteropvang hebben er een hoekje waar ze kunnen spelen.
De basisgroeplokalen en de ruimtes van KDV en peuteropvang grenzen aan het activiteitenplein. Er is plaats voor de bibliotheek, de keuken ligt centraal, tafels van verschillende hoogte en samenwerk- en speelhoeken maken het tot een fijne plek met veel verschillende mogelijkheden.
Bij de lokalen is een stilwerkenplek, waar de kinderen die dit willen rustig aan hun weektaak kunnen werken en toch verbonden blijven met de groep en de leerkracht.
Het buitenspeelplein ligt om het hele gebouw heen. Voor elke leeftijd is er een eigen plek met diverse speelbelevingen en uitdagingen. De natuurlijke inrichting past bij het gebouw en biedt ook de mogelijkheid voor buitenles.
Het team onderwijs
Het team bestaat uit 6 leerkrachten, die de leerlingen begeleiden in hun ontwikkeling. Sommigen hebben zich gespecialiseerd, zo is er bijvoorbeeld een intern begeleider, een interne coach opleidingen of ICT-coördinator. Daarnaast zijn er 3 onderwijsassistenten die de leerlingen begeleiden bij het zelfstandig werk en de leerkrachten ondersteunen bij de lessen. De teamleden ondersteunen elkaar door middel van coaching, intervisie en collegiale consultatie.
Naast de schoolleiding en de groepsleerkrachten maakt ook een administratief-medewerkster deel uit van ons team. De coördinatie van de leerlingenzorg is ondergebracht bij de intern begeleider.
Hoe een kind zich ‘gemiddeld’ ontwikkelt en hoe wij daar op aansluiten is terug te vinden in onze ontwikkellijn.
Bekijk voor uitgebreide informatie ook onze schoolgids via de documentenbank.
Wat er gebeurt bij ons!

Ook via Facebook houden we u op de hoogte van ontwikkelingen binnen het kindcentrum. Hier vindt u actuele nieuwsberichten en diverse mededelingen.

Kinderopvangtoeslag is een tegemoetkoming in de kosten van de kinderopvang. Een deel van de kosten van kinderopvang wordt vergoed. Zo maakt de overheid het voor ouders financieel mogelijk om werk en zorg te combineren. Voorwaarden kinderopvangtoeslag Je ontvangt alleen kinderopvangtoeslag als je […]

Via de nieuwsbrief houden we u op de hoogte van ontwikkelingen binnen het kindcentrum. In deze nieuwsbrief vindt u actuele nieuwsberichten, de agenda voor de komende maand en diverse mededelingen.